Over Nachten van de Geschiedenis 'Feest'

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
15 nov
# 8292

Nachten van de Geschiedenis 'Feest'

Feest en wijn in de vroegmoderne tijd.

vrijdag 15 november 2024 van 19:30 uur tot 22:30 uur

Vooral in de vroegmoderne tijd (16de- 17de eeuw) waren de Nederlanden 
het wijnland bij uitstek, niet als productieland maar als handelaars. 
De wijn was altijd van de partij op alle feesten. Dat merk je ook nu nog als je in de schilderkunst en de literatuur uit die tijd grasduint. En feesten waren er bij de vleet. Behalve de zo bekende, en door de Spaanse overheid verfoeide kermissen waren er door de rederijkers georganiseerde landjuwelen – onder meer in Mechelen, Leuven, Diest en vooral het spectaculaire landjuweel van 1561 in Antwerpen, waar de wijn rijkelijk vloeide. Uiteraard was de wijn ook aanwezig op de bruiloftsfeesten. In Nederland waren vooral de feesten van de schutterijen berucht vanwege overvloedig drankgebruik. Daarnaast waren er de vele familiefeesten waar men elkaar probeerde te overtroeven met kwaliteitswijnen. Op de buitenpartijtjes stond de wijn in de koelers en werden er zelfs allerlei wijnspelletjes gespeeld.  Met kleurrijke illustraties krijgt u hiervan een blijvende indruk.


Ludo Beheydt was hoogleraar Nederlandse taalkunde en Nederlandse cultuur aan de Université catholique de Louvain, en ook bijzonder hoogleraar Cultuur der Nederlanden in Amsterdam en Leiden. Een van zijn talrijke publicaties is een kunstboek over de taal, de kunst en de cultuur der Nederlanden van de vijftiende eeuw tot heden:’ Eén en toch apart, kunst en cultuur van de Nederlanden’ (Davidsfonds).

Deze activiteit wordt georganiseerd door Davidsfonds Hever-Schiplaken-Boortmeerbeek en gaat door in zaal Carpus, Ravesteinstraat 2, 3191 Hever.

Interesse? Vragen?
Contacteer ons: davidsfonds-elewijt@telenet.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedLezingEuropaSchilderkunstFeestNachten van de GeschiedenisCultuurregio Halle-VilvoordeWijnLeergierig