Nieuws

Nieuws en voorbije activiteiten

Davidsfonds Nieuws
Ontdek hier onze laatste nieuwtjes en voorbije activiteiten.

Nieuws

28 januari 2024 - Rexit! in KVS

Als eerste activiteit in 2024 trokken we naar Brussel om er in de KVS te genieten van het theaterstuk
Rexit!, de confrontatie tussen Leopold III en zijn buitenlandminister Paul-Henri Spaak, die elkaar vijf bezettingsjaren lang niet gezien hebben.
Bruno Vanden Broecke en Valentijn Dhaenens kropen in de huid van deze historische figuren. Voor onze ogen werden deze iconen mensen zoals jij en ik.

Dank aan Leen voor de puike organisatie!
Dank aan de NMBS die ons een avontuurlijke namiddag bezorgde: een afgeschafte trein en de volgende met teveel vertraging bracht ons ertoe onverwachts met de auto naar Brussel te gaan … Wat een avontuur!
Dank ook aan de KVS die bereid was rekening te houden met onze (uiteindelijk lichte) vertraging!
Het leverde Davidsfonds ook nog eens gratis reclame op: Bruno kondigde aan dat de voorstelling van start kon gaan want de bus van Davidsfonds was aangekomen …
En dank aan de KVS en de acteurs voor de doorleefde vertolking!
Bij het gezellig napraten bij een lekkere pint kwam dit alles nog eens uitgebreid aan bod.
 
REXIT

9 december 2023 - we bezochten een ware grot van Ali Baba!

Koen Vermeulen, historicus en (bevlogen!) archivaris bij het Stadsarchief Mechelen voorzag speciaal voor ons een interactieve presentatie in de zolderruimtes van het Hof van Habsburg (Dossinkazerne) en een rondleiding in de archiefdepots.

Hij liet de boeiende geschiedenis van Mechelen en regio tot leven komen met tal van kaarten, charters, historische documenten en foto’s. 

We lieten ons helemaal onderdompelen in het Mechelse verleden en ontdekten vanop de eerste rij archivalische topstukken uit lang vervlogen tijden... 
Historische sensatie was verzekerd! Want het Stadsarchief heeft verschillende documenten in huis die op de Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeenschap staan. 

Daarna praatten we na in de bar van cinema Lumière.

Stadsarchief 2

Stadsarchief 1

21 november 2023 - 'Boerenkrijg! Opstand - Mythe - Herdenking' door Harry De Paepe

Harry De Paepe is in de eerste plaats een geschiedenisleraar die onder meer het boek van de bekende tv-reeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’ schreef en ook ‘Het Lam Gods. Bewonderd en Gestolen’. Hij is als Engelandkenner lid van de Royal Historical Society van Londen en een graag geziene gast bij radio en tv. Harry is auteur van een reeks historische boeken, waaronder een van zijn recente “Boerenkrijg!”.

225 jaar geleden brak er in de Zuidelijke Nederlanden een korte opstand uit. Het was een reactie tegen de enorme druk die de Franse bezetter op de bevolking van onze streken uitoefende. Na minder dan twee maanden onderdrukte de bezetter de revolte. Niemand vermoedde toen dat deze quasi voetnoot in de geschiedenis haast mythische proporties zou krijgen in de 19de en 20ste eeuw in het jonge koninkrijk België. De ‘Boerenkrijg’ groeide uit tot een begrip waarover men boeken schreef, liederen zong en toneelstukken creëerde. 

In zijn lezing schetste Harry De Paepe de context waarin de opstand uitbrak en het verloop ervan. De terechtstelling van 41 Brigands in Mechelen op 23 oktober 1798, waaronder vier inwoners van onze gemeente, was één van de meest schokkende gebeurtenissen tijdens de Boerenkrijg. Er werd ook stilgestaan bij de uitgebreide herdenkingen van de opstand.

Boerenkrijg

14 oktober 2023 - Ledenfeest!

Eindelijk konden we opnieuw een ledenfeest vieren!

En omdat we de laatste jaren een paar nieuwe bestuursleden mochten verwelkomen, namen we even de tijd om het volledige bestuur voor te stellen.

Dat was dan ook het uitgelezen moment om aan te kondigen dat Leen De Smedt onze nieuwe voorzitter wordt én om René (en Clara) te danken voor 15 jaar voorzitterschap van onze afdeling. We bieden hem dan ook het erevoorzitterschap aan, zoals we dat ook aan Paul Van Boxstael (ook aanwezig op het ledenfeest) deden.

Het was een echt gezellig samenzijn, we genoten van een lekker buffet verzorgd door Spar Elewijt.

En tijdens het buffet konden we genieten van een paar doordenkertjes uit het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’.

2023-ledenfeest-boeken

20231014_114654

20231014_182326

IMG_0187 kopie

IMG_0190

10 september 2023 - Open Monumentendag ‘met hart en ziel’ in de kerk van Elewijt

Er waren 100 flyers voorzien voor onze bezoekers wat waarschijnlijk teveel was?

Het omgekeerde was waar: er kwamen zo maar eventjes precies 300 bezoekers!

En zij hadden veel te zien …

Er was veel informatie over de processie: een foto/filmpresentatie van de processie 2023, foto’s van vorige processies, de relikwie, de brandijzers, de kopergravure, de 15 Mysteries en de processie van 2023 getekend door Dirk Huyghe.

Dirk Huyghe was daar, hij gaf uitleg bij het schilderij ‘De triptiek’ en ‘De kruisiging’.

Er was een heel leuke kinderhoek waar zelfs met stoepkrijt getekend mocht worden.

Bij de stand van de steunbrieven (voor de erkenning van de processie als immaterieel erfgoed) was een hart gemaakt van een aantal ‘hartverwarmende’ getuigenissen die al op steunbrieven binnen gekomen waren.

En last but not least was er de stand van het herstelde orgel met een fotopresentatie over de herstelling en de ontdekte documenten tijdens de herstelling en met een paar orgelpijpen waar je kon op blazen. José Leclercq, onze vaste organist, gaf uitleg aan wie dit wou en speelde regelmatig mooie muziekstukken op het orgel.

Voor de dorstigen was er bij het buitengaan de stand van de brouwerij 5 idioten waar je van hun Minnares kon genieten of een ander frisse drank kon proeven.

Kortom, wie kwam, heeft zich dat niet beklaagd!

Sint-Hubertuskerk Elewijt

29 mei 2023 - de Sint-Hubertusprocessie van Elewijt

420 jaar geleden ging de Sint-Hubertusprocessie van Elewijt voor het eerst uit.

Hoe is ze ontstaan?

In de 7de eeuw jaagt Hubertus regelmatig in de Ardennen. Op zekere dag ontmoet hij een hert met een stralend kruisbeeld tussen zijn gewei. Een vermanende stem zet hem ertoe aan voortaan op zielen te jagen. Hubertus wordt bisschop en bekeert ons land tot het christendom. In 743 wordt hij heilig verklaard.

Vanwege zijn verleden werd Hubertus de patroonheilige van de jacht. En vermits Elewijt vroeger een bos- en waterrijke streek was met veel wild, was het normaal dat Sint-Hubertus de patroonheilige werd van onze parochie, die waarschijnlijk voor de 12e eeuw werd gesticht, de toren van de kerk is van eind 13e eeuw!

Hubertus zou een man, gebeten door een dolle hond, wonderbaarlijk genezen hebben. Van 1500 tot 1850 kende Elewijt dan ook een toestroom van bedevaarders die hun dieren, tegen hondsdolheid, met een gloeiende sleutel lieten brandmerken. Zo ontstond onze Sint-Hubertusprocessie, ze ging voor het eerst uit op pinkstermaandag 1603. Ze gaat nog steeds uit op pinkstermaandag. Sint-Hubertus wordt dan vereerd en door Elewijt gedragen. Ook zijn relikwie en de oorspronkelijke brandijzers (Sint-Huybrechtssleutels) gaan mee in de processie.

Om deze traditie een bredere basis te geven, deden de organisatoren een beroep op Elewijtse verenigingen om het processiegebeuren te steunen. Als vereniging met cultuur, geschiedenis en erfgoed hoog in ons vaandel gingen we daar graag op in en wilden we een actieve deelname aan de processie stimuleren.

We nodigden jullie dus graag uit om je huis te versieren, op het parcours van de processie te komen kijken en/of de processie mee te volgen naar de kerk voor de slotviering.

Nadien volgde er voor alle kerkgangers nog een receptie in De Prins.

 

Praktisch

09.00 u.     eucharistieviering (kerk Elewijt) 
                  gevolgd door paarden- en hondenzegening
10.00 u.     start processie
12.00 u.     aankomst van de processie in de kerk 
                  voor korte slotviering en uitdeling van de Hubertuskoeken
                  gevolgd door receptie in De Prins voor alle kerkgangers

Alternatief parcours processie voor dit jaar 2023

(aangepast omwille van de wegenwerken in en rond de Driesstraat)

Claeseweg, Vekestraat, Sweynbeerstraat, Diependaalstraat, Kasteelstraat, Vekestraat, Binnenbeekstraat, Dynastiestraat, Pater Penninckxstraat, Molenveld, Victor Servranckxstraat.

Processie

6 mei 2023 - Botanische Tuin Jean Massart en het Rood Klooster in Oudergem

In de zoom van het Zoniënwoud, in Oudergem, naast het drukke Hermann-Debroux viaduct, ligt de site van het voormalige Rood Klooster. Dit is de plek waar Hugo van der Goes zich op het einde van zijn leven terugtrok. Ernaast vinden we de plantentuin Jean Massart, één van de rijkste botanische tuinen van België. We bezochten beide Brusselse bezienswaardigheden, ieder met een eigen gids, in één daguitstap.

De Plantentuin Jean Massart die op 5 hectare bijna 2000 plantensoorten verzamelt, vierde in 2022 zijn 100ste  verjaardag! Voor die heugelijke gebeurtenis werden de site en de collectie volledig gerenoveerd en uitgebreid.
We genoten van de rondleiding die onze interessante en bevlogen gids ons gaf. Ieder van ons zal deze prachtige Brusselse oase zeker nog eens bezoeken!

Het Rood Klooster vormt, als wandelpark en toegangspoort tot het Zoniënwoud, een geheel van architectuur, bos- en natuurgebied met een heel grote rijkdom. De eeuwenlange aanwezigheid van een van de grootste priorijen van de Augustijnen in Brabant, drukte natuurlijk zijn stempel op het landschap. We ontdekten een plek met een magische uitstraling. 

Bij het afsluitend drankje genoten we nog even na van deze mooie uitstap.

Rood Klooster

 

13 april 2023 - Het Havenhuis, een architecturale parel van Antwerpen

Ooit naar ‘dertigers’ gekeken?
En vond je de werkplaats van Bart ook zo’n gebouw met een hoek af?
Wel dat was het Havenhuis in Antwerpen.

Bij een renovatie door architecte Zaha Hadid werd op de oude brandweerkazerne een uitbreiding voorzien
in de vorm van de romp van een zeilschip met een oppervlak van facetten zoals van een diamant.

Het Havenhuis herbergt de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen.

Een deskundige gids nam ons mee naar zowel het oude als het nieuwe gedeelte.
Tevens werden we wegwijs gemaakt in de rol van de Antwerpse haven.

We sloten dit bezoek van anderhalf uur af met een drankje in het kerkschip Sint Jozef.

2023 foto havenhuis

12 maart 2023 - De Schoonste Tour

Zondag 12 maart trokken we naar “ ’t Stad “ om er in Antwerpen-Zuid het gerenoveerde en vernieuwde KMSKA (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen) te bezoeken. Na 11 jaar renovatiewerken, zeker de moeite waard! Met ‘De Schoonste Tour’ kregen we een professionele rondleiding langs de vernieuwde museumzalen en een selectie topwerken. 

Met wie graag vooraf ter plaatse wou lunchen genoten we van een lekkere lunch in Brasserie Shilling.

Na de rondleiding konden we daar nog even bijbabbelen bij een drankje.

2023 KMSKA Antwerpen

9 februari 2023 - Wereldpolitiek met Sven Biscop

De Russische invasie van Oekraïne beheerst de wereldpolitiek,
of toch zoals gezien vanuit Brussel en Washington. 
Wat staat er voor de Europese Unie en de Verenigde Staten op het spel? 
En hoe kijken de andere grootmachten en landen, m.n. China, hier naar?
Is deze oorlog een keerpunt voor de veiligheid van Europa en de stabiliteit in de wereld of houdt de wereldorde vooralsnog stand?

Voor onze jaarlijkse voordracht samen met onze KWB-vrienden konden we dit jaar een specialist van de internationale politiek uitnodigen die zijn inzichten over een brandend actueel conflict met ons kwam delen. 
Sven Biscop doceert aan de Universiteit Gent over het buitenlands- en defensiebeleid van de grootmachten. 
Hij is ook verbonden aan het Egmont- instituut, de denktank van de FOD Buitenlandse Zaken. Hier leidt hij het directoraat ‘Europa in de wereld’.

Het was een uiterst boeiende voordracht!

2023 banner ukraine

22 januari 2023 - Toast Literair - Jonas Boets

Jongeren lezen niet meer.  
Zeggen ze. 
Maar is dat wel zo? 
En zo ja: is dat erg? 

Jongeren zijn meer dan ooit bezig met verhalen. Alleen bevinden die verhalen zich op veel meer plekken dan enkel in een boek. Misschien moeten we niet langer verwachten dat jongeren zich aanpassen aan de eeuwenoude boeken, maar dat boeken zich aanpassen aan die eenentwintigste eeuwse jongeren. En met jongeren bedoelen we eigenlijk: wij allemaal. Want het mediagedrag van jong en oud verandert in een razend tempo. 

Dus misschien moeten ook schrijvers voor de spiegel gaan staan en zich afvragen: hoe kan ik relevant zijn voor mijn lezers? 

Jonas Boets (°1981) probeert het alvast. 
In zijn boeken (Sam Smith, Litte Liars Club), in zijn werk (VRT MAX, Streamz) en in zijn verhaal.

Jonas gaf ons in een boeiende presentatie zijn antwoorden. Of die juist zijn? Geen idee. Maar het is tenminste een begin. 

Nadien toastten we op het nieuwe cultuurjaar.

Deze activiteit organiseren we samen met Davidsfonds Zemst-Eppegem-Laar en bibliotheek Zemst.

Jonas Boets

Op 9 december 2022 ontdekten we Falk Culinair

Nog nooit gehoord van Falk Culinair?

Op vrijdag 9 december maakten we kennis met dit Wespelaars familiebedrijf met wereldreputatie in  koperen potten en pannen van topkwaliteit.

Een team van echte vakmensen staat aan het roer om een exclusief, authentiek en technologisch product aan te bieden. Jan Van Achter, derde generatie en huidig zaakvoerder, nam ons mee in de vervaardiging van zijn producten, van plaat tot pot of pan.

Nadien genoten we met wie dit wou van een lekker lunch in het vlakbij gelegen Brouwershof.

Falk Culinair

Davidsfonds afdeling Elewijt schenkt 22 kinderboeken aan Zemst for Life 2022.

Davidsfonds afdeling Elewijt schenkt 22 kinderboeken aan Zemst for Life 2022.

In het Vlaamse boekenlandschap staat het uitgeverslabel Davidsfonds Infodok al jarenlang voor kwaliteitsvolle kinder- en jeugdboeken.
Davidsfonds Elewijt selecteerde samen met Zemst for Life 9 titels (22 boeken) uit hun aanbod.
Het zijn kijk- en voorleesboeken voor peuters en kleuters. En ook eerste lezersboeken voor kids die hun vers verworven leesvaardigheid zelf willen uitleven.

Samen met beer Björn, met panda en eekhoorn, met Pettson en zijn poes Findus … en met zo vele andere boekenvriendjes
wenst Davidsfonds Elewijt veel boekenpret aan de jonge lezers. 

Zemst for Life 2022

20 november 2022 - op wandeling in Vilvoorde - 'tussen historie en trendy waterkant'

Er waait een nieuwe, frisse wind door Vilvoorde!
Daarom wandelden we met onze gids langs historische locaties in de binnenstad.
Deze wandeling zorgde voor het vervolg van onze vorige centrumtoer.

Van op de Achterham gingen we naar de Stadsbaden, langs de werkmanhuisjes aan het voormalig slachthuis richting grote kerk (O-L-V van Goede Hoop). Onderweg vertelde onze gids ons over de industrie in het noordelijke deel van Vilvoorde en over de gasthuiskapel.
We eindigden onze tocht in de kerk.

Kortom, we genoten van een 2 uur durende tocht waarin we Vilvoorde beter leren kennen, een stad die werkt aan een leefbare toekomst na een rijk en industrieel verleden.

Paard Rik Poot

(foto: Jens Leen)

14 oktober 2022 – Vers Geperst

Vele jaren zijn lidmaatschap van het Davidsfonds en aankoop van boeken onlosmakelijk met elkaar verbonden geweest. Vanaf dit werkjaar verandert dit. Zoals bij vele verenigingen word je nu lid door een jaarlijks gezinslidgeld (€29) te betalen. Hiermee blijf je profiteren van interessante kortingen bij aankoop van boeken, op Davidsfondsreizen, op cursussen van Davidsfonds Academie en op talrijke evenementen …

Op onze jaarlijkse ‘Vers Geperst’ kon je nog steeds kennis maken met het nieuwe boekenaanbod van het najaar. De selectie omvat een 140-tal boeken: langskomen en inkijken overtuigde je van de rijkdom van onze Vlaamse uitgeverswereld. 

Het lidmaatschap ‘nieuwe formule’ brengt mee dat je begin september rechtstreeks werd  aangeschreven (per mail of brief) door het nationaal secretariaat van het Davidsfonds. Misschien is dit bericht aan je aandacht ontsnapt. Geen nood: begin oktober kwam er een herhalingsmail! 
Op onze ‘Vers Geperst’-activiteit kon je ook terecht voor uitleg en/of rechtstreekse inschrijving. Al wie inschreef ter plekke kreeg een welkomstpakketje. Maar ook wie reeds eerder hernieuwde, kon zijn pakketje komen ophalen.

‘Vers Geperst’ organiseren we samen met onze buur-afdeling Zemst-Eppegem-Laar. De bibliotheek faciliteert de organisatie van het evenement, waarvoor dank.

Je kon ook kennismaken met ons komende programma en om het gezellig te houden was er een knabbeltje en een drankje. Net als vorig jaar kon je nippen van enkele traditionele bieren van de ambachtelijke brouwerij ‘Sweynbeer’ uit Elewijt.

17 september 2022 - Stadswandeling 'Leuven in beweging. Stadsontwikkeling en -vernieuwing’

Zaterdagnamiddag 17/09/2022
Stadswandeling ‘Leuven in beweging. Stadsontwikkeling en -vernieuwing’

We starten ons nieuw jaarprogramma met een gezonde stadswandeling in Leuven, staan niet alleen stil maar kijken ook naar de toekomst: 

Leuven in Beweging – stadsontwikkeling en -vernieuwing.

We wandelen vanuit het centrum via minder gekende wegen en meer verborgen paden doorheen de nieuwe ontwikkelingen in de stad: via 's Hertogeneiland, het Barbarahof en het nieuwe Janseniuspark naar de oude ziekenhuissites, langs delen van de eerste ringmuur (12de eeuw) en via de  nauwelijks bekende buurt van de Pereboomstraat en de Penitentienenstraat banen we ons met de gids een weg richting de Vaartkom.

Een verrassende wandeling voor wie de laatste ontwikkelingen in Leuven graag wil leren kennen.

Halverwege de wandeling nemen we tijd voor een drankje in een leuk cafeetje.